Szponzorált tartalom

napelem pályázat
napelem pályázat

Van egy kis völgy a lakóhelyünk közelében, ahol igazán szép a természet, nagyon jókat lehet itt sétálni, ha esetleg az ember arra vágyna, hogy kicsit kiszellőztesse a fejét az egész napos zsongás után. Mi az egyik barátnőmmel gyakran szoktunk erre sétálni terápiás jelleggel, mert neki is és nekem is nagyon stresszes a munkám. Van itt a völgyben egy sporttábor, ami minden nyáron megtelik élettel és gyerekzsivajjal. Nagyon szerencsések az itt táborozó gyerekek, mert igazán festői környezetben tölthetnek el néhány hetet. Tavasszal láttuk, hogy nagy munkálatok kezdődtek a tábor területén, amit én nem értettem, hiszen néhány évvel ezelőtt lett felújítva. A barátnőm mondta, hogy ezúttal nem felújítás lesz, hanem napelemeket szerelnek fel a tetőre, hogy ezzel is könnyítsék a tábor működését. Tudomása szerint a fenntartó önkormányzat a napelempalyazatok.hu – t kérte meg ennek a feladatnak a lebonyolítását.

Ugyanis a napelem pályázat egy nagyon jó lehetőség lehet nem csak például sporttáboroknak, hanem magánszemélyeknek is, akiknek családi házuk van. A napelempalyazatok.hu oldalán olvasható, hogy ezek a napelemes rendszerek nem csak a jövő energiafelhasználását jelentik, hanem ez egy megtérülő befektetés is egyben. Hogy is lesz ez megtérülő? Erre a választ a napelempalyazatok.hu oldalán olvashatjuk. Ezek a napelemek, amelyeket felszerelnek a tetőre, a napsütéses órák alatt folyamatosan termelik az áramot. De nem csak annyit, amennyire ott és akkor szükségünk van, hanem annál sokkal többet is. Amit nem használunk fel, az az áram utána a hálózatra töltődik, ezért pedig a szolgáltató fizetni fog. A napelemekre ráfordított költségek nagyjából 8 – 10 év alatt térülnek meg, ezután pedig végképp lehet élvezni a napelemes rendszerek nyújtotta előnyöket. Ráadásul ezeknek az élettartama nagyon is hosszú, így könnyen lehet, hogy nem csak magunknak, illetve a gyermekeinknek fogjuk termelni az áramot, hanem akár az unokáinknak is! Szerintem ez minden szülő számára az egyik legmegnyugtatóbb dolog, amit csak hallhat, hogy a mai bizonytalan világban lehetősége van arra, hogy egy kicsit biztosítsa az utódai jövőjét. Én legalább is így gondolom. A nem elhanyagolható környezetvédelmi szempontok mellett persze ott van az is, hogy az így megtakarított villanyszámla pénzt költhetjük más, számunka hasznosabb dolgokra.

Viszont hiába a rengeteg előny, ennek ellenére komoly megfontolást igényel az egész, mielőtt belevágunk egy ilyen napelem pályázatnak a megvalósításába. Van azonban lehetőség támogatás igénylésére egy napelemes rendszer telepítéséhez. Az első szakasz erre a pályázatra ugyan már lezárult, de a második várhatóan 2022 szeptemberétől indul. Ennek a napelem pályázatnak 2 ága van, az egyik csak a tetőre szerelt napelemekre vonatkozik, itt a támogatási összeg legfeljebb 2,9 millió forint, a másik ág esetében pedig a pályázat a napelemek mellett magában foglalja a napelemek mellett a nyílászárók cseréjét, a tárolókapacitás építését, valamint a hőszivattyús fűtéskorszerűsítést is. Ez utóbbira a támogatás maximális összege 11,3 millió forint, ami szerintem igen jelentős összeg már.

Én nagyon örülök, hogy a barátnőmtől megtudtam ezt a sok hasznos információt a napelem pályázat kapcsán. Bevallom, nem tudtam, hogy a mai világban ennyi lehetőségünk van segítséget kapni, ami nagyon sokat jelent minden magánszemélynek. Főleg azért volt hasznos nekem ez a kis diskurzus, mert a férjemmel már amúgy is felmerült bennünk a napelemek felszerelésének gondolata, de csak eddig jutottunk. Alig vártam, hogy hazaérjek, és elmeséljek neki mindent, amit megtudtam.